WJD Blog nr.1 We zijn vertrokken

Zoals ik velen aan het thuisfront heb beloofd, wanneer ik toegang zou hebben tot het internet, is dit mijn blog over mijn avonturen die ik beleef tijdens de reis richting en in Krakau.

Deze blog wordt geschreven door Kees Sinnige. Dit wordt mijn derde keer dat ik op weg ga naar de WJD (eerste keer in Keulen, tweede keer in Madrid).

Voor de mensen die onbekend zijn met de reis die ik, en mijn reisgenoten aan het ondernemen zijn. Ik ben afgelopen zondag, 10 juli, vertrokken op weg richting de wereld jongerendagen (WJD) die dit keer in Krakau zullen plaatsvinden. Als u voor het eerst over de wereld jongerendagen hoort, in het kort is het een festival waar de paus de jongeren uitnodigt om bijeen te komen en samen een groot feest te vieren. We praten hier over een paar milioen jongeren die bij elkaar komen. Een groot feest.

Er zijn vele manieren om te reisen naar de wereld jongeren dagen. Sommigen gaan met de bus, anderen met de auto. Onze groep is een reis die op weg is naar Krakau op de fiets. 11 personen sterk zijn we 10 juli vertrokken richting Krakau, zo een 1500 kilometer, vanaf de Vituskerk te Hilversum. We kwamen in de ochtend bij elkaar om de karavan in te laden met al de spullen die we mee nemen. Voordat we werkelijk de eerste tocht gingen doen, hadden we in Hilversum eerst onze afscheidmis. Pastoor Dresmé ging voor. Na de mis, en nadat de groep zich had omgekleed naar fietskleding, kregen we de reiszegen mee van monseigneur Hendriks. Hierna gingen we op weg om de eerste etappe af te leggen. Een mooie 65 kilometer om de beentjes warm te krijgen. Leuk was dat op de eerste camping erg fijne buren hadden. Ze vonden onze tocht al zo mooi dat ze heerlijke bak koffie zette voor ons met heerlijke koeken. Verder begon het avondritueel. Caravan leeghalen, tenten opzetten, koken, afwassen en catechese. CateXchese was een mooie inleiding waar iedereen vertelde over waar men staat in zijn geloof, wat men verwacht van de wjd en wat men wilt bereiken met onze fietsreis.

De volgende dag, 11 juli, was de langste fietstocht van de hele reis. In de ochtend deden we ons ochtendritueel. Opstaan, klaarmaken, eucharistie viering, tenten opbreken, ontbijten en de caravan inladen. De caravan heeft trouwens een naam gekregen vanaf vorige dag. Het heet nu: beatum pollum, wat zalige kip betekent of afgekort bp. Nadat de bp was ingeladen gingen we op weg. We fietsen trouwens elke dag in twee groepen, een fitte groep en een groep die een dagje iets rustiger aan wil doen. Ook hebben we tijdens onze fietstochten 2 kleinere pauzes en 1 grotere lunchpauze. We skippen af en toe de kortere drinkpauzes omdat het beter uitkomt met de fitheid van de groep. Maar vandaag was de langste tocht van de reis. Een mooie 125 kilometer afgelegd door het laatste stukje Nederland en het begin van Duitsland. De reis zelf ging goed en achteraf heeft de groep waar ik zelf mee heb gefietst 130 km afgelegd. We waren een klein stukje fout gereden. Aangekomen op de camping werd het avondritueel weer op gang gebracht. Bp uitlaaien, tenten opzetten, koken, afwassen en catechese.

Op het moment van schrijven zit ik heerlijk in de zon op de camping aan het einde van dag 3. Vandaag hebben we een mooie tocht van 90 km gefietst. Voor de lunch hadden we nog redelijke vlakke tocht maar na de lunch kregen we 30 km dat constant omhoog en omlaag ging. Volgens mij is iedereen hier aardig doorheen gekomen, lekker op eigen tempo omhoog. Camping vandaag is ook erg mooi. Eerste keer dat er oneindig warm water is bij het douchen. Vorige campings hadden een douche met muntje voor het warme water waardoor er toch beetje druk staat op het douchen (6 min warm water). Ook hebben we nu voor het eerst wifi waardoor ik dus de blog kan schrijven of vooral uploaden. Wel hebben we beperkte hoeveelheid dat we het internet kunnen gebruiken dus ik zal nu nog geen foto’s uploaden bij de blog. Mogelijk doe ik dit later wanneer we oneindige wifi hebben op een van de volgende campings.

Om ook nog een visuele verslag te zien van de reis tot nu toe, en er komen hier ook nog filmpjes van de komende dagen van onze reis, kunt u naar de volgende youtubekanaal gaan: https://www.youtube.com/channel/UCUp5U-TcSSMjIUOQO1bqewA

Dit is het kanaal van kapelaan Johannes, welke met ons meefietst, en hij zorgt dat er telkens hier filmpjes opkomen om op een andere manier de reis bij te houden. Op zijn facebook kan u ook nog enkele foto’s zien van de reis tot nu toe (https://www.facebook.com/vaderjohannes).

Ik weet niet wanneer we weer toegang hebben tot internet, maar ik ben van plan om de rest van de reis ook te documenteren. Wanneer het internet toegang het toelaat, ook door middel van foto’s en filmpjes. Ook wanneer we aan zijn gekomen in Krakau en de wjd daar los zal barsten.

Dit was in ieder geval de update tot dag 3 van onze reis en het einde van deze eerste blog. Ik ga nu lekker de pannenkoeken eten die zijn gebakken.

Tot de volgende blog